Február 15

Február 15

Gyors döntések pro kontra

Előre szólok, hogy pro nem igazán lesz, mert a pályadöntés egy folyamat és nem gyors. De ne szaladjunk ennyire előre. Nézzük, hogy milyen pályadöntési fordulópontok vannak, míg eljutunk február 15-höz, amikor is végleg le kell adni a felsőoktatási jelentkezést.

Az első fontos helyzet a középiskola kiválasztása volt. Igen, itt még iskolát és nem pályát választunk. Talán még emlékszel kedves Olvasó, hogy nem egy tengerparti nyaralás nyugalmával egyenértékű ez az időszak. Központi írásbelit írtál magyarból és matekból. Ha erősebb gimnáziumot választottál, akkor szóbeli vizsgát is tettél, majd vártad a pontszámokat, hogy bekerültél e.

A gimnazisták 30%-a nem tudja, hogy merre tovább (felmérések alapján). Tízből három ember (jó esetben). Rájuk jellemző, hogy nincs szakmaismeretük, információhiánnyal küzdenek, nincsenek tisztában az erősségeikkel, mindemellett lehet, hogy kitűnő tanulók (a kettő között nincs összefüggés).

És ilyenkor jön el az a bizonyos kampánydöntés, amikor rábökünk valamilyen szakra, hogy jó az, csak legyen valami, mert nem bírom ezt a stresszt. Gyorsan jelölünk, és megnyugszunk, hogy túl vagyunk egy újabb fordulóponton, megszűnik a nyomás, lehet az érettségire koncentrálni. Így lesz a február 15-ből döntés helyett elodázás egészen addig, amíg el nem kezdünk járni a választott szakra. És előfordul, hogy nem fogjuk komfortosan érezni magunkat, mert nem volt átgondolt, informált a választásunk.

Amikor kampánydöntésre készülsz az idő nyomása és a pánikhangulat miatt, de még van egy kis időd, akkor ezeket gondold át:

  • Mit fogok tanulni ezen a szakon? És ez érdekel engem? A felvi.hu-n, az adott intézmény honlapján is lehet erről tájékozódni, sőt Youtubeon rengeteg szakmavideo van fent.
  • Mennyire lennék jó benne? (tudom, ezt csak megtippelni lehet)
  • Mi lesz belőlem, ha elvégzem a BA, BSc képzést és hová mehetek mesterképzésre?
  • Hol tudok elhelyezkedni vele? Mennyire releváns számomra? (álláskereső portálokon beírhatod az adott szakmát, és tájékozódhatsz, hogy hol és mekkora fizetésért keresnek ilyen végzettségű embereket)
  • Van olyan ismerősöm, családtagom, barátom, aki az adott szakma képviselője? Érdemes megkérdezni őt a szakmájáról (mit csinál pontosan? milyen időbeosztású, mennyit lehet keresni vele, mennyire stresszes, ő ajánlaná e neked?)
  • Mennyire szeretnék messze kerülni az otthonomtól a tanulás kedvéért?

Biztosan van számodra legjobban illeszkedő szak, hiszen 66 egyetem (csak Magyarországon) 457 szakjából választhatsz. A számok ne ijesszenek meg, hiszen a lehetőségeket jelentik számodra.

Sok sikert a Február 15-höz!

Korábbi bejegyzések

Milyen teszteket tölthetsz ki nálam?

Milyen teszteket tölthetsz ki nálam?

A válasz röviden: az orientify.hu pályadiagnosztikai tesztjeit. Már több éve foglalkozom pályaválasztással, karriertervezéssel. Egészen sok pályadiagnosztikai módszert, ha úgy tetszik, tesztet ismerek. Ezek a klasszikus papír-ceruza tesztek, amit papír alapon megkapsz...

bővebben
Karrierről és döntésről

Karrierről és döntésről

Idézetek a karrierről és a döntésről "Minden lépésnek hozadéka van, a nem-döntésnek is - sőt az valahol súlyosabb is, mert ha nem döntünk, a következményekre is kisebb a ráhatásunk." Polgár Judit "Érdemes dönteni, még akkor is, ha nincs hozzá feltétlen kedvünk. Amikor...

bővebben

Kérdésed van? Keress bizalommal!

Ha bármilyen kérdésed lenne a karriertanácsadással, pályaválasztással kapcsolatos szolgáltatásokkal, vagy szeretnél bővebb információt kapni, vedd fel velem a kapcsolatot.

Új mező